Guvernul va schimba procedura de publicare a listei datornicilor, firme și persoane fizice, printr-un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, obținut de Profit.ro.
Guvernul va flexibiliza interdicția impusă astăzi inspectorilor fiscali de a derula concomitent cu o inspecție fiscală și un control inopinat la același contribuabil, pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale, stabilind că, prin excepție, ori de câte ori pe perioada unei inspecții fiscale este necesară efectuarea unui astfel de control inopinat la contribuabilul/plătitorul supus inspecției, echipa de inspecție fiscală este îndreptățită să procedeze astfel. Derogarea va fi introdusă printr-un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, obținut de Profit.ro.
Fiscul va lipi pe ușa casei sau firmei celor care refuză să primească actele administrative fiscale (decizii de impunere, somații etc) trimise la domiciliul fiscal o înștiințare de emitere a unui astfel de document, persoana sau firma în cauză având din acest moment în vedere să se prezinte în cel mult 15 zile la sediul organului fiscal emitent pentru a primi hârtia. Dacă acestea continuă să refuze, actul se va considera comunicat la împlinirea acestui termen, prevede proiectul pregătit de Guvern pentru modificarea Codului de procedură fiscală și obținut de Profit.ro.
Răspunderea solidară cu debitorul în cazul unei obligații fiscale va fi aplicată și în cazul emitentului unei scrisori de garanție/polițe de asigurare de garanție, precum și instituției care a confirmat și acceptat scrisoarea/polița dacă nu virat banii în conturile de venituri bugetare la solicitarea organului fiscal, potrivit proiectului pregătit de Guvern pentru modificarea Codului de procedură fiscală și obținut de Profit.ro.
Băncile vor raporta zilnic la Fisc operațiunile și transferurile externe din și în conturi, începând de la 15.000 euro, și vor comunica, la cerere, și beneficiarii reali ai acestora, potrivit proiectului pregătit de Guvern pentru modificarea Codului de procedură fiscală și obținut de Profit.ro. Aceeași obligație le va reveni și altor categorii, printre care notarii și executorii judecătorești.