Averile nejustificate de peste un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. Încă din luna ianuarie a acestui an, Profit.ro anunța că Ministerul de Finanțe are în vedere o astfel de măsură pentru veniturile nedeclarate, însă instituția a negat public o astfel de intenție.
Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.
Cele mai mari venituri declarate la Fisc, de 75,3 milioane lei, aparțin unui bucureștean și au fost obținute pe baza unei convenții civile, potrivit informațiilor furnizate Profit.ro de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În top 10 cele mai mari venituri se mai află patru realizate în străinătate din bursă sau dividende și alte cinci în țară din profesii libere.
Cea mai mare indemnizație de creșterea copilului, calculată după aplicarea noii legi privind beneficiile pentru părinți, de 35.000 euro, nu a fost încă plătită solicitantului din Sibiu, un bărbat, pentru că dosarul acestuia se află în verificări la Agenția Națională de Administare Fiscală (ANAF), au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Ministerului Muncii.
Doar 0,17% din cei aproape 143 mii de beneficiari ai indemnizației de creșterea copilului, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Muncii. Conform topului realizat de instituție, cea mai mare indemnizație lunară ajungea la aproape 160 mii lei, în iulie, în timp ce media pe țară era de 1.404 lei.