Ministerul Finanțelor a aprobat, printr-un ordin, lista impozitelor, amenzilor și a altor creanțe fiscale care vor putea fi achitate prin Sistemul Național Electronic de Plăți, respectiv prin ghișeul.ro.
Codul Fiscal permite Fiscului să ignore unele tranzacții ale companiilor pe motiv că urmăresc doar diminuarea impozitelor. Deși efectele sunt grave, însemnând impuneri de taxe suplimentare, interpretarea a fost lăsată la latitudinea inspectorilor, iar procedurile cerute de mediul de business întârzie, cu toate că ar fi trebuit elaborate, prin ordin al Fiscului, de mai bine de jumătate de an.
Guvernul aprobă, miercuri, prima rectificare bugetară din 2016, în principal pentru a suplimenta cheltuielile cu salariile și cu pensiile care urcă, astfel, la un nivel apropiat celui de dinaintea declanșării crizei financiare în România, din urmă cu șapte ani. Explicația, și atunci, și acum, este creșterea PIB, fără să fie luat în calcul scenariul, demonstrat atunci, foarte posibil și acum, al încetinirii sau prăbușirii economiei.
DNA a pus sechestru pe un apartament din București și o casă din Ilfov deținute, împreună cu soția, de fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu, trimis în judecată, blocând însă astfel, implicit, o operațiune prin care familia Diaconu dorea să preia integral în proprietate hotelul International din București. Reacția fostului șef al ANAF este tranșantă: "La final, cineva va plăti pentru prejudiciul astfel creat!"
Fiscalitatea românească va adopta noi reglementări astfel încât profitul să fie taxat acolo unde are loc activitatea economică și se creează valoare, după modelul OECD, preluat de guvern printr-un memorandum aprobat recent. Astfel, vor fi țintite strategiile de planificare fiscală care exploatează lacunele și inadvertențele legislative în scopul transferării artificiale a profiturilor către jurisdicții fără taxe sau cu taxe reduse, arată, într-o analiză, Andreea Steinhart, partener Contexpert.