Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi extinsă pentru a cuprinde noi bunuri al căror transport să fie monitorizat la nivel național prin sistemul eTransport. Noua listă ar urma să intre în vigoare de la 1 martie 2024, în formula extinsă la 14 categorii de bunuri prin adăugarea următoarelor: carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, tutunuri brute, extracte și esențe de tutun, alte produse care conțin nicotină. O parte dintre acestea au fost anunțate de către Profit.ro în urmă cu mai multe luni.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pregătește pentru perioada următoare un număr semnificativ de programe, printre care continuarea IMM Invest Plus, instrumente de garantare pentru administrația locală, reluarea programului de scontare IMM Factoring, reluarea IMM Leasing, un program pentru garantarea biletelor de avion și a pachetelor turistice, precum și garanții acordate persoanelor fizice pentru surse alternative de energie, a declarat, la Profit Financial.forum Dumitru Nancu, Director general FNGCIMM.
Ionuț Mișa, directorul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), a primit astăzi ordin de detașare pentru perioada 4 decembrie - 31 decembrie, potrivit informațiilor Profit.ro. Acesta ar urma să preia, în perioada menționată, funcția de director general al Unității de management al informațiilor din Cadrul ANAF. Mișa a fost în trecut ministru al Finanțelor, secretar de stat la Finanțe și președinte al ANAF, funcții în care a fost susținut de PSD. DGAMC administrează cele mai mari companii din țară.
Ministerul Finanțelor a majorat la 200 de miliarde de lei, de la 180 de miliarde de lei anterior, programul indicativ de împrumuturi pentru anul 2023, cu scopul de a prefinanța din necesarul de împrumuturi din anul următor, a declarat la Profit Financial.forum Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor. Ministerul Finanțelor a atins deja, din noiembrie, necesarul de împrumut stabilit anterior, de 180 de miliarde de lei.
Marile companii au generat pentru stat în primele zece luni din acest an venituri de 139,5 miliarde de lei din taxele și impozitele obișnuite, în creștere cu 9,2% comparativ cu anul trecut. Per total, însă, dacă sunt incluse taxele excepționale introduse de Guvern pe sectorul energie și care sunt încadrate la categoria "Rest venituri" (cel mai important impact fiind generat din venituri dereglementate gaze, redevențe petroliere, vărsăminte BNR, eliminare impozit energie electrică), veniturile Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), direcția ANAF care se ocupă de marile companii, înregistrează o creștere de mai puțin de 1%.