Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei. De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri. Pentru 2021, împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro, semnificativ sub necesarul de împrumut preconizat, de 136,2 miliarde de lei, în contextul în care și deficitul bugetar ar putea fi sub nivelul preconizat.
Guvernul urmează să reintroducă posibilitatea pentru firme de a-și plasa angajații în șomaj tehnic decontat de stat, scopul măsurii fiind de a ajuta mediul de afaceri și populația să treacă mai ușor peste efectele unui eventual val cinci al pandemiei, a anunțat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Potrivit informațiilor Profit.ro, măsura ar urma să fie adoptată și să intre în vigoare în circa două săptămâni.
Împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei în 2021, potrivit calculelor Profit.ro, semnificativ sub necesarul de împrumut preconizat, de 136,2 miliarde de lei (deficit bugetar+rostogolirea datoriei). În contextul în care deficitul bugetar s-ar putea situa anul acesta sub ținta de 7,13% din PIB, după cum a declarat recent ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, necesarul brut de finanțare ar putea fi mai redus. Un impact pozitiv asupra finanțelor statului îl are și prima tranșă din granturile aferente PNRR, 1,85 miliarde de miliarde de euro (9,15 miliarde lei), încasată la început de decembrie. Împrumuturile de 104 miliarde de anul acesta sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern anul trecut, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei.
Datoria publică a crescut accelerat, alimentată de împrumuturile record contractate de stat în ultimii ani pentru acoperirea deficitului bugetar.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care actualizează Declarația Unică pentru a o adapta schimbărilor legislației fiscale. Printre acestea, sunt reglementări privind veniturile persoanelor care obțin din venituri din activități cum ar fi membru al consiliului de administrație la un angajator din afara țării, reglementarea regimului fiscal aplicabil în cazul veniturilor realizate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ca urmare a valorificării dreptului de creanță, reglementarea unui nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, precum și modificări referitoare la venituri din agricultură.