Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind organizarea și funcționarea Autorității Vamale Române (AVR, act necesar pentru operaționalizarea noii structuri vamale. Proiectul a fost prezentat în urmă cu o săptămână de Profit.ro. Autoritatea a fost înființată, prin lege, pentru separarea Vămii de ANAF ca entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor. Vama redevine astfel instituție subordonată direct Finanțelor, după ce actuala Direcție Generală a Vămilor, parte a ANAF, a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor de la momentul respectiv. Graba cu care Ministerul Finanțelor vrea să facă reorganizarea, cu dezbatere publică de numai câteva zile, nemulțumește reprezentanții angajaților.
Asociațiile nonprofit și ONG-urile au primit anul trecut de la companii 1,5 miliarde de lei prin facilitatea de a redirecționa o parte din impozitul pe profit datorat către stat, în creștere de la 1,35 miliarde de lei în 2019. Suma totală redirecționată de populație a fost de 246,2 milioane de lei, comparativ cu 348 milioane lei în 2019, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Creșterea înregistrată în zona de companii de circa 150 de milioane de lei, acoperă declinul sumelor redirecționate de către persoanele fizice, din impozitul pe venit, însă numărul asociațiilor și ONG-urilor susținute financiar de companii este semnificativ mai redus față de cele sprijinite de persoane fizice.
Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari. În cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noi titluri pe 10 ani obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Suma aferentă refinanțărilor este de 310 milioane de dolari, prin intermediul emisiunii pe 10 ani, ceea ce urcă totalul împrumuturilor pentru obligațiunile pe 10 ani la 1,06 miliarde dolari, iar suma totală contractată, inclusiv refinanțările, la 2,41 miliarde dolari.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru reorganizarea structurilor Ministerului Finanțelor și ANAF. Proiectul, obținut de Profit.ro, prevede mutarea activităților de soluționare a contestațiilor și de soluții de preț în avans de la ANAF la Ministerul Finanțelor. Acest transfer, susținut de mai mulți ani de mediul de afaceri, a fost amânat în mai multe rânduri, cel mai recent în toamna anului trecut.
Guvernul a ieșit să se împrumute în dolari de pe piețele internaționale, cu două emisiuni de obligațiuni, pe 5 și 10 ani, în cadrul cărora oferă investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noile titluri, obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024, conform informațiilor Profit.ro.