Directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar pentru România, iar autoritățile vor pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023, dată până la care noile reguli privind impozitarea marilor companii ar urma să fie transpuse în legislația UE, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după ce a participat, marți, la o reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte pentru impozitarea venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, conform legislației adoptate anterior de către Guvern pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.
La acest moment, impozitarea microîntreprinderilor este considerată avantajoasă de multe firme, cota de 1% sau 3% fiind aplicată pe venit, în timp ce impozitul pe profit este în cotă de 16%.
Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor demara în cel mai scurt timp un program de colaborare interinstituțională care să genereze acțiuni de control încrucișat pentru verificarea respectării legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare, au decis astăzi, în urma unor discuții, miniștrii Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
În ultima perioadă, politicienii au discutat tot mai intens posibilitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă, în diverse variante, inclusiv cu perioade de tranziție, care să permită într-un anumit termen vaccinarea celor încă neimunizați