Ministerul Finanțelor a pregătit modernizarea, reabilitarea și dotarea celor 56 de birouri/puncte vamale cu țări non-UE. Proiectul prevede și dotarea cu echipamente, inclusiv cu sisteme de scanare, de supraveghere video și soft integrator a sistemelor și echipamentelor Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală (CNAIV). Costul pentru cele 123 de proiecte de investiții, care se vor derula în perioada 2025-2030, este planificat la 999,3 milioane lei, în limita de un miliard de lei stabilită anterior pentru acest program.
Autoritatea Vamală Română (AVR) lansează concursuri pentru 521 de posturi, dintre care 50 de posturi de conducere, potrivit calculelor Profit.ro. Dintre cele 50 de posturi de conducere, cele mai importante sunt două poziții de director general (șefi ai unor direcții generale), unul de director general adjunct și unul de director. Vama a primit la mijlocul acestui an peste 800 de posturi noi, în principal pentru sistemul e-Sigiliu, de monitorizare a transporturilor rutiere, și pentru asigurarea personalului necesar sistemelor de scanare.
Firmele își vor putea compensa sumele pe care le au de recuperat de la stat pentru concedii medicale plătite cu sumele pe care le au de plată către bugetul statului, conform unui proiect de lege adoptat de Senat și care va fi transmis pentru vot final Camerei Deputaților.
Noul regulament UE referitor la reducerea emisiilor de metan ale companiilor producătoare de hidrocarburi riscă să afecteze puținele companii producătoare din țările UE, cum sunt și cele din România, în timp ce marii furnizori de petrol și gaze din afara UE ar putea evita măcar parțial astfel de obligații, având în vedere dependența UE de importuri, avertizează Adina Guțiu, Counsel, Head of Energy and Natural Resources, D&B David și Baias, la Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a. Regulamentul introduce obligații costisitoare de transparență și reducere a emisiilor, în timp ce nivelul ridicat al sancțiunilor, raportate la cifra de afaceri, pune o presiune foarte mare pe companii.
Cele două proceduri de infringement voizând piața energiei din România, deciziile așteptate ale Curții Constituționale și Curții Europene de Jutiție în ce privește măsurile de suprataxare, perspectiva fiscală pentru anul următor, precum și, suprinzător, reforma impozitării proprietății reprezintă necunoscute importante pentru sectorul energetic, "cartofi fierbinți" care vor trebui gestionați în perioada următoare, a declarat Cristi Secrieru, Partener, AS & Partners.