Guvernul s-a înțeles cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată la 7,9% din PIB în termeni ESA (standardul utilizat la nivel UE), au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. Deficitul în termeni cash (standardul utilizat intern în România) ar urma să se situeze la circa 8%, în jurul a 142 miliarde lei.
România a renunțat astăzi la maturitatea de 10 ani în cadrul emisiunii de obligațiuni Samurai (în yeni) lansată recent pe piața financiară din Japonia, după ce ieri a renunțat la maturitatea de 15 ani, potrivit Bloomberg. Astfel, Guvernul a rămas la acest moment cu patru maturități din cele șase anunțate inițial, pentru 3, 5, 7 și 20 de ani. De asemenea, a fost anunțat costul împrumuturilor pentru cele patru emisiuni, la niveluri mai ridicate față de cotațiile indicative anunțate sâmbătă, la momentul lansării emisiunii. Nu este exclus ca statul să renunțe și la alte maturități, în funcție de cererea din partea investitorilor.
Amendamentul PNL pentru majorarea de la 3% la 5% a bonificației pe care o pot primi firmele bun platnice a fost adoptat astăzi de către Senat. Amendamentul a fost depus în urmă cu o săptămână de către parlamentari PNL la proiectul de lege care aprobă ordonanța cu amnistia fiscală. Aceștia au afirmat că "nu poți să faci o amnistie pentru cei aflați în dificultate, fără să acorzi respect și celor fără datorii". Creșterea bonificației va genera, însă, o gaură și mai mare în bugetul de anul următor.
România nu a generat un interes ridicat din partea investitorilor niponi cu obligațiunile Samurai (în yeni) verzi pe care le-a lansat sîmbătă, aceasta fiind prima revenire după anii '90 a statului român pe piața financiară japoneză. Astfel, Ministerul Finanțelor a renunțat la una dintre cele șase emisiuni de obligațiuni, cea pe 15 ani, potrivit Bloomberg, și ar putea renunța ulterior și la alte emisiuni dintre cele cinci rămase, pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani și 20 de ani.
În primele șapte luni din acest an, au fost încasate rambursuri de 18,3 miliarde lei pentru expediții prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, comparativ cu 29,6 miliarde lei pentru întreg anul trecut, în contextul în care pe final de an au loc foarte multe astfel de livrări, legate de Black Friday sau Crăciun, a declarat Cosmin Neculiță, inspector șef în cadrul Antifraudă, direcția de comerț electronic, prezent la Conferința Profit E-commerce, organizată de Profit.ro.