Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit ținta pentru împrumuturi în acest an.
Ministerul Finanțelor va discuta la următoarea întâlnire, din noiembrie, cu reprezentanții contabililor o eventuală amânare a termenului de la care intră în vigoare contravențiile pentru nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor comunicate prin Nota de Conformare la e-TVA, potrivit informațiilor primite de către Profit.ro de la reprezentanți ai Finanțelor. Potrivit acestora, ministrul Marcel Boloș le-a transmis reprezentanților contabililor că la următoarea ședință se va discuta posibilitatea prorogării sancțiunilor până în vara lui 2025.
Guvernul a împrumutat astăzi 33 miliarde de yeni (225 milioane de dolari) prin vânzarea de obligațiuni Samurai (în yeni) verzi pe piața niponă, potrivit Bloomberg. Suma atrasă este mică, scopul acestor emisiuni fiind însă, cum a semnalat în premieră Profit.ro, în principal revenirea pe piața niponă, pentru prima dată după anii '90, pentru a avea ulterior acces mai ușor la finanțări de la investitori japonezi.
PSD a pregătit o măsură pentru reducerea semnificativă a poverii fiscale pe salariile angajaților, vizate fiind salariile de până la 5.700 de lei brut. Astfel, potrivit datelor obținute de Profit.ro, în programul de guvernare pe care PSD l-ar putea anunța în aproximativ o săptămână se regăsește o propunere pentru reducerea, din 2025, cu 5 puncte procentuale a poverii fiscale la salariul minim prin creșterea deducerilor personale și pentru copii și regresiv până la venituri de până la 5.700 lei (minim+2.000 de lei), prin extinderea deducerilor regresiv și asupra CASS (contribuția la sănătate), nu doar asupra impozitului pe venit, așa cum este acum.
Deficitul bugetar a crescut într-un ritm alert în luna septembrie și a ajuns, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse guvernamentale, la 5,45% la finalul lunii. La final de august, deficitul bugetar s-a situat la 4,57%. În continuare, în timp ce octombrie, luna cu cele mai mari încasări planificate la ANAF din tot anul, ar putea aduce o oarecare stabilitate în finanțele Guvernului, ultimele două luni din an sunt istoric luni cu cheltuieli foarte mari și deficite în jurul a 2% din PIB, situație agravată în acest an de alegerile parlamentare și prezidențiale.