Ministerul Finanțelor lucrează la planul fiscal care, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, va sta la baza programului de reducere a deficitului bugetar în următorii ani.
Majorarea impozitelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu valoarea de piață, este și printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.
Creșterea redevențelor este printre măsurile pe care Guvernul le pregătește în plan fiscal, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a dat ca exemplu doar nivelul foarte redus al redevenței pentru apa geotermală, dar a menționat că reforma propusă în ce privește sistemul redevențelor "ar aduce beneficii" și din alte resurse naturale, inclusiv petrol și gaze. De asemenea, Ministerul Finanțelor are în lucru și modificări la sistemul prețurilor de transfer, astfel încât să limiteze practicile companiilor de a muta în afara țării din rezultatele afacerilor din România, a spus Boloș într-un interviu acordat postului Realitatea Plus.
Guvernul a pregătit unele modificări legislative pentru a putea accesa din partea SUA împrumuturi substanțiale și la dobânzi avantajoase, apropiate de costurile la care se împrumută Trezoreria SUA, destinate achiziției de armament și sprijinirii industriei de armament. De această facilitate a beneficiat până în prezent doar Polonia. Proiectul de act normativ pregătit de către Ministerul Finanțelor aduce unele modificări în ce privește datoria publică, astfel încât statul să poată accesa aceste finanțări și să le poată transmite, cu respectarea condițiilor ajutorului de stat, către companii de stat.
Guvernul vrea ca ANAF să colecteze până la finalul anului cu 5 miliarde de lei peste planul stabilit inițial, au transmis surse guvernamentale pentru Profit.ro. Asta ar însemna 193,3 miliarde lei față de 188,3 miliarde lei, cât este acum planul ANAF pentru perioada august-decembrie. De asemenea, Guvernul vizează un impact de 5 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Măsurile ar trebui să ajute Guvernul să limiteze pe final de an creșterea deficitului bugetar, care, potrivit datelor Profit.ro a trecut de 4% pentru primele șapte luni.