Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prevede oprirea angajărilor la stat chiar și "în cazuri temeinic justificate", în care era necesară avizarea acestora prin memorandum adoptat în ședința Guvernului. Măsura ar trebui, alături de altele pregătite de către Ministerul Finanțelor, să ajute la ținerea sub control a cheltuielilor și a deficitului bugetar pe finalul anului.
Nivelul dobânzilor și penalităților pe care ANAF le percepe în cazul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, precum și pentru pentru nedeclarare sau declarare incorecta, vor crește semnifictiv de anul următor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de către Profit.ro. De exemplu, dobânda pentru neachitarea la termen a obligațiilor fiscale principale urcă de la 0,025% pe zi, ceea ce ar însemna circa 9,1% pe an, față de 0,02% pe zi în prezent, 7,3% pe an.
Populația, firmele, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale ori instituțiile publice vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului, prevede un proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de către Profit.ro. Acestea pot beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiții.
Ministerul Finanțelor propune Guvernului suspendarea în totalitate a aplicării prevederilor Convenției între România și Federația Rusă pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital, semnată în 1993, după ce Federația Rusă a suspendat parțial încă de anul trecut unele articole ale Convenției, invocând "acțiuni neprietenoase" ale României. Cum articolele suspendate de ruși fac Convenția inaplicabilă per ansamblu, România analizează acum să o suspende în totalitate până la momentul la care Rusia revine asupra deciziei. Convenția asigura evitarea situațiilor în care venituri sau profituri obținute de persoane sau companii ar fi fost impozitate de ambele state.
Odată cu operaționalizarea unor module prin care sunt colectate date de către ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA și SAF-T, Ministerul Finanțelor analizează și oportunitatea eliminării sau restrângerii informațiilor solicitate în cazul unora dintre declarațiile fiscale existente, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat Profit.ro. Ministrul a precizat că nu a fost stabilit încă vreun formular pentru eliminare, dar deciziile în această privință se vor lua până la finalul acestui an.