Ministerul Finanțelor a solicitat Guvernului alocarea suplimentară a 282 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 150 de milioane de lei, sunt fonduri necesare pentru plăți la schemele de ajutor de stat destinate mediului de afaceri. Sume suplimentare sunt necesare și pentru a suplini costurile neprevăzute ale Finanțelor cu executpri silite împotriva statului, de 22 milioane lei, 42,6 milioane lei sunt necesare la Vamă pentru plăți legate de contractul de instalre de scanere mobile în vămi.
Guvernul a împrumutat în luna iulie 18,15 miliarde lei și a ajuns astfel cu totalul împrumuturilor la 153,47 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 153,47 miliarde lei include toate împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor pentru Guvern, cum ar fi cele de la bănci și investitori, populație și instituții internaționale. După primele șapte luni, Finanțele au acoperit 85% din necesarul de finanțare anunțat pentru acest an la 181 miliarde lei, dar cel mai probabil în 2024 vor împrumuta, din cauza deficitului, mai mult decât au anunțat inițial, așa cum au proceduat și anul trecut.
Pachetul amplu de modificări ale Codului de Procedură Fiscală, pus în dezbatere săptămâna trecută, va fi discutat cu mediul privat, după care concluziile vor ajunge în Coaliție și în Guvern, intenția fiind ca proiectul de ordonanță să intre în vigoare de la 1 octombrie, a declarat marți seara ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Printre modificările prevăzute de proiectul de ordonanță se numără limitarea operațiunilor cu numerar în cazul celor executați pentru datorii către stat, schimbări la popriri și la eșalonări, restricții la vânzarea de imobile în cazul datornicilor.
Un număr de 21 de angajați ai Curții de Conturi, în general din activitatea de audit, vor participa, la Barcelona, la un curs de vară pe tema ajutorului de stat cu numele "Ajutor de stat - Concepte, Principii, Execeptări și Linii directoare", potrivit informațiilor Profit.ro. La cursul de la Barcelona, experți vor fi un profesor de la Universitatea din Maastricht, o avocată din Polonia specializată în ajutor de stat și atașatul pentru ajutor de stat al reprezentanței permanente a Ungariei la Bruxelles.
Proiectul recent pentru modificarea Codului de Procedură Fiscală, care include o serie de măsuri, printre care unele restricții la vânzarea proprietăților imobiliare de către cei cu datorii către stat, reducerea plafoanelor la operațiuni cu numerar pentru cei cu poprire pe cont, a fost discutate cu mediul de afaceri înainte de a fi pus în dezbatere publică, este discutat și acum, ca parte a procesului de transparență decizională, urmând ca ulterior, concluziile să fie discutate și în Coaliție și în Guvern, înainte de aprobare, a declarat, într-o postare pe rețelele sociale, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.