Rata mare a creditelor nepeformante atinsă după criza economică și financiară risca să dărâme sistemul bancar, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Creșterea riscului de neplată a creditelor se numără printre riscurile sistemice identificate de banca centrală în prezent, dar criza energetică, războiul din Ucraina, deficitele fiscale și externe, precum și întârzierile din PNRR sunt riscuri mai mari.
Creditarea în lei s-a răcit accelerat în toamna anului trecut, pe măsură ce dobânzile cerute de bănci la împrumuturi au scăzut, după înăsprirea politicii monetare. În termeni reali, producția de noi credite în lei e în scădere de patru luni și a ajuns la două cifre. În cazul firmelor, împrumuturile mai mici în lei au fost compensate cu finanțare mai multă în euro.
Ministerul Finanțelor a continuat strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la începutul anului și a luat din piață de mai bine de patru ori suma programată la licitația de luni.
Rata anuală a inflației a scăzut de la 16,8% în noiembrie la 16,4% în decembrie 2022, pe fondul ieftinirii combustibililor și în condițiile în care curentul electric s-a scumpit din nou, în pofida plafonului guvernamental. În total, prețurile au continuat să crească față de luna precedentă cu 0,4% - aceasta fiind, însă, cea mai redusă inflație lunară din ultimele 13 luni. În topul scumpirilor a fost anul trecut energia, cu o creștere de 40%.
UniCredit Bank se așteaptă la o încetinire puternică a creșterii economice în 2023 și la o recesiune tehnică în primul trimestru. Guvernul trebuie să vină cu o reformă a pensiilor pentru a accesa fondurile suplimentare din PNRR, dar în loc de reducerea pensiilor speciale, PSD ar putea veni cu o înlocuire a cotei unice cu un sistem de taxare progresiv. Într-un scenariu alternativ, coaliția PSD-PNL ar putea fi înlocuită la guvernare de un cabinet tehnocrat.