Vechimea în muncă sau în specialitate va putea fi dovedită cu extrasul generat online din REVISAL și asumat de angajator prin semnătură, document care atestă salariul, vechimea în muncă și în specialitate, conform documentelor deținute de angajator, prevede procedura pregătită de Guvern în acest sens. Sistemul informatic nu e însă gata, urmând a fi implementat prin PNRR, iar extrasul va trebui semnat de angajator.
Livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice ar putea beneficia, pentru o perioadă de 5 ani, de reducerea cotei de TVA la 5%, conform unui proiect legislativ susținut inclusiv de liderii actualei puteri.
Angajatorii vor scăpa, în anumite condiții, de obligativitatea arhivării statelor de salarii pentru o perioadă de 50 de ani, așa cum prevede Legea contabilității în prezent, conform unei noi legi promulgate de președintele Iohannis. Începând de anul viitor, statele de salarii pentru care angajatorul are obligații de declarare vor fi păstrate doar 5 ani.
La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, care a avertizat că România riscă să achite milioane de euro într-un proces iminent la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), deputații au modificat rapid proiectul de lege care a generat controverse prin intenția - la care s-a renunțat - de a obliga furnizorii de servicii de comunicații interpersonale, precum WhatsApp, Facebook, Telegram, să permită interceptarea comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii. În urma deciziei Curții Constituționale, deputații au eliminat din sarcina funizorilor de internet obligația de a fumiza informațiile stocate referitoare trafic, identificarea clienților, plățile acestora și istoricul accesărilor. Curtea a constatat că o astfel de prevedere a fost declarată neconstiuțională încă din 2014, iar nici până azi Parlamentul nu a rectificat-o. Furnizorii de internet vor fi obligați însă să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, așa cum prevede acum Codul de procedură penală.
Coaliția a renunțat la discuțiile referitoare la taxa de solidaritate, susținută de PSD și UDMR, dar căreia i s-a opus PNL, au declarat, la o întâlnire cu presa, liderii principalelor partide din coliția de guvernare, Nicolae Ciucă, președinte al PNL și premier, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Decizia a fost anunțată după o ședința de astăzi a liderilor coaliției de guvernare.