Legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%. Un astfel de avans va fi permis doar în cazul în care dezvoltatorul va avea o asigurare specială pentru acoperirea riscului nefinalizării proiectului.
Salariul de bază minim brut pe țară va fi calculat după o procedură care va ține cont de ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut, au stabilit prin vot senatorii care au redus astfel nivelul anterior stabilit de Guvern la 50%-52%. Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea reglementărilor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.
Personele fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) și întreprinderilor individuale (II) vor putea să treacă la regimul de societate cu personalitate juridică, precum societatea cu răspundere limitată (SRL), a decis Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect de lege prezentat anterior de Profit.ro.
Senatorii au adoptat, prin vot în plen, modificarea noii legi privind sistemul public de pensii (Legea nr.360/2023) în sensul păstrării condițiilor actuale de pensionare prevăzute de legea în vigoare (Legea nr.263/2010) pentru categoriile de persoane încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a Il-a de muncă.
În condițiile în care principalii indicatori ai estimărilor oficiale privind evoluția industriei turismului până în 2035 au rămas aceiași ca anul trecut, Guvernul se așteaptă la încasări de până la 5 ori mai mari în anii următori de pe urma turiștilor străini, deși numărul acestora nu a atins nivelul pre-pandemic, conform Strategiei Naționale a României pentru dezvoltarea turismului 2024-2035, adoptată de către Guvern și analizată de Profit.ro.