Semnătura electronică la întocmirea tuturor documentelor aferente contractului individual de muncă va fi folosită fără marca temporală electronică și fără sigiliul electronic calificat al angajatorului, conform unei modificări aduse de Parlament ordonanței de urgență prin care Guvernul a reglementat semnătura electronică în Codul Muncii. Mediul de afaceri solicitase această modificare.
Declarațiile pe proprie răspundere care se anexează la cererea de înregistrare sau alte cereri vor putea avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și vor putea fi transmise la oficiul Registrului Comerțului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poștă și curier, nu doar pe durata stării de alertă, ci și un an după încetarea acesteia, a decis marți Parlamentul.
Parlamentul a adoptat marți, prin votul final al Camerei Deputaților, inițiativa legislativă prin care este acordată zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor. Proiectul nu a întrunit luna trecută numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în plenul Senatului, fiind respins. Proiectul prevede, de fapt, mai multe zile libere plătite - pentru prima doză, rapel și vaccinarea copilului - fără a le include în durata concediului de odlhnă, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și din privat.
Eliberarea certificatelor privind vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19 se va realiza prin portalul https://certificat-covid.gov.ro, dar solicitarea de eliberare pe acest portal trebuie realizată pentru certificatele de vaccinare și de vindecare cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat, înainte de momentul utilizării. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 30 iunie 2022, certificatele de vindecare vor avea valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv, iar certificatele de testare vor fi valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului.
Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) indiferent de vârstă. Astăzi, condiția este să aibă cel mult 35 de ani. Totodată, în cazul tinerilor, termenul de repartizare a unei locuințe ANL va crește de la 3 ani la ce mult 5 ani de la împlinirea vârstei de 35 ani, iar costul de vânzare a locuinței se va raporta la investiția realizată și nu la costul de înlocuire.