Până la începutul lunii decembrie, aproape 200 de instituții și autorități publice au primit din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) servicii de certificare calificată pentru utilizare semnăturii electronice. Aceste servicii au fost folosite inclusiv la alegerile locale și parlamentare.
După ce Guvernul a prelungit anul trecut amânarea termenului până la care administratorii de bloc vor trebuie să obțină atestarea din partea primăriilor, președintele Iohannis a promulgat vineri un proiect de lege care acordă administratorilor încă un an răgaz în acest scop. Termenul limită pentru obținerea certificatelor de atestare va fi acum 1 ianuarie 2022.
Parlamentul a adoptat marți, în ultima ședință a Camerei Deputaților, proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care propunea ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să nu mai fie urmărite penal dacă achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată. Proiectul prevede acum că, în cazul prejudiciilor sub 100.000 euro achitate, pedeapsa va putea consta doar în amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro achitate, va fi aplicată doar amenda. Toate persoanele inculpate pot scăpa de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul, majorat cu 20%, inclusiv în cazul recidivei.
Cotele din impozitui pe venit care se repartizează anual unităților administrativ-teritoriale și modul de repartizare a acestor sume vor fi stabilite confom formulei prevăzute în legea bugetului de stat pe anul 2020, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberali și promulgat marți de șeful statului.
Programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) va putea fi aplicat de angajatori și după încetarea stării de alertă, pe o perioadă de până la 3 luni după încetarea acesteia, cu primirea subvenției aferente de la Guvern, conform unui proiect de lege promulgat marți de șeful statului. Totodată, autoritățile vor trebuie să deconteze angajatorilor sumele de la buget în cel mult 5 zile de la efecturea demersurilor în acest sens.