Nu toată lumea are de câștigat din fixarea unui preț maxim pentru asigurarea de răspundere civilă auto. O analiză Profit. ro, bazată pe datele celui mai mare broker din România, relevă faptul că șoferii care conduc automobile înmatriculate pe persoană fizică în orașe cu o frecvență redusă a daunelor vor plăti, din 20 octombrie, mai mult decât ar fi făcut-o astăzi. Sunt, însă, și suficiente de multe orașe, majoritatea foarte mari, unde există motive de bucurie pentru șoferi.
Prețurile RCA au fost discutate de ASF, așa cum a anunțat anterior Profit.ro în exclusivitate, iar rezultatele vor ajunge acum în analiza Consiliului Concurenței, care va trebui să dea un aviz. Analiza nu va fi, însă, una care să ia în calcul tarifele maxime efective sau modalitatea actuarială prin care acestea au fost obținute, așadar valorile transmise de ASF vor fi și cele care vor ajunge să fie adoptate în piață printr-o hotărâre de guvern. Din 19 octombrie ar trebui să avem, pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani, tarife maxime pentru RCA.
Discuțiile dintre firmele de asigurare și asociațiile transportatorilor se învârt, în acest moment, în jurul unui indicator cât se poate de interpretabil: cheltuielile administrative ale firmelor de asigurare. Controversele ar fi putut fi evitate sau cel puțin tranșate din timp dacă ASF nu ar fi schimbat radical și netransparent natura acestui indicator și dacă firmele de asigurare ar fi înțeles că au o mare problemă de eficiență, atât timp cât nu mint atunci când raportează datele către ASF.
Vienna Insurance Group - acționarul majoritar al Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață - poartă discuții pentru intrarea în acționariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Pool-ul are nevoie de parteneri noi, în condițiile în care doi dintre acționari (Astra și Carpatica Asig) sunt în faliment și un al treilea (City Insurance) are mari probleme.
Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Independente (ASSAI), spune că, pe 25 octombrie, reprezentanții transportatorilor profesioniști vor ieși în stradă pentru a manifesta inclusiv împotriva tarifelor fixe pentru RCA, care urmează să intre în vigoare pe 20 octombrie, așa cum prevede o ordonanță de urgență emisă de Guvern pe 20 septembrie.