Estimările recente ale ASF duc pragul de fraudă în asigurări la un procent de 15-20% raportat la întreaga piață din România, relevă un document oficial.
Judecătorii Secției a VII-a a Tribunalului București au fixat termen pentru 27 octombrie în dosarul de faliment al societății Forte Asigurări. Singurul creditor care apare, deocamdată, în dosar este o firmă specializată în recuperare de creanțe și consultanță juridică. ASF a decis să ridice licența licența Forte și să îi ceară insolvența pe 28 iunie, în urma respingerii unui plan de investiții propus de acționarul indirect al asigurătorului, banca de investiții Bandenia Plc, înregistrată la Londra.
Profit.ro a avertizat în repetate rânduri despre problemele sistemului pentru care firmele de asigurare au cotizat nu mai puțin de 55 de milioane de euro. Sistemul CEDAM, fără de care firmele de asigurare din România nu pot emite polițe RCA, trece printr-un blocaj fără precedent.
Pentru o perioadă, România s-ar putea regăsi în situația ciudată în care să aibă nu unul, ci două acte normative care să reglementeze piața RCA.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare transmite că plafonarea prețurilor RCA prin Ordonanță de Urgență nu rezolvă problema daunelor în creștere și nu face decât să acopere, temporar, efectele acestor evoluții. Asigurătorii susțin chiar că după închierea celor șase luni în care tariful va fi înghețat va urma o revenire la prețurile actuale.