OMV Petrom a finalizat tranzacția prin care a cedat către NewMed Energy din Israel o participație de 50% din drepturile aferente proiectului de explorare și ulterior, eventual, exploatare a gazelor naturale din perimetrul offshore Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre.
Proaspăt-înființata societate joint-venture ″multinațională″ dedicată proiectului de construire a cablului energetic submarin Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, GECO Power Company Green Energy Corridor, cu sediul la București, este condusă de un azer, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Astfel de măsuri de solidaritate reciproce sunt obligatorii între state membre vecine ale Uniunii Europene, cu sisteme de transport al gazelor interconectate, fiind prevăzute ca atare de Regulamentul UE nr. 1938/2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze.
Produsele siderurgice fabricate cu emisii reduse de dioxid de carbon (CO2) nu au ″decolat″ încă pe piața europeană pentru că politica autorităților de la Bruxelles a fost una greșită, care a stimulat doar componenta de ofertă, nu și pe cea de cerere, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Carlo Beltrame, CEO-ul Donalam, subsidiara românească a grupului italian AFV Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține în România combinatele de profil de la Călărași și Târgoviște.
Compania de stat Romgaz ar putea prelua proiectul mult-întârziatei centrale noi de 430 MW de la Iernut de la constructorul spaniol Duro Felguera, aflat în risc de insolvență, pentru a-l finaliza în regie proprie, în condițiile în care unitatea de producție de energie este gata în proporție de 97%, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El urmează să meargă mâine la fața locului, pe amplasament.