În prezent, Romgaz face furnizare concurențială pentru circa 600 de locuri de consum de gaze naturale și 400 de locuri de consum de energie electrică. La acestea se adaugă 2.500 de locuri de consum de gaze pentru care compania este furnizor de ultimă instanță (FUI).
Compania a dat vina pentru degradarea situației sale financiare pe pandemia COVID-19, care a creat haos pe piața energiei electrice și gazelor naturale. AIK Energy România a avut un plan de restructurare și eșalonare a restanțelor sale bugetare convenit cu ANAF, care însă a eșuat.
Sprijinul menționat urma să vină de mâine în continuarea celui de 20 milioane euro acordat anterior de blocul comunitar european, care a permis traderului de stat basarabean Energocom să cumpere gaze de pe piețele UE, inclusiv România, pentru nevoile de consum ale Transnistriei din intervalul 1 – 10 februarie.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a comandat studiu de fezabilitate pentru dublarea capacității de producție a fabricii sale de combustibil nuclear (FCN) de la Pitești, în perspectiva construirii noilor reactoare 3 și 4 ale centralei, a căror punere în funcțiune este preconizată pentru anii 2030-2031.
Prosumatorii au avut o pondere de 2% în totalul producției de energie electrică a României introdusă în sistemul național anul trecut, puterea instalată cumulată a sistemelor lor de generare ajungând la peste 2.600 MW.