Proiectul-mamut al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița, care datează din regimul Ceaușescu, avansează, reprezentanți ai potențialilor investitori purtând recent discuții aplicate pe această temă cu operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, ce susține necesitatea implementării proiectului.
Centralele de producție de energie termică și electrică în cogenerare pe combustibili fosili aflate în funcțiune din România, dintre care cele mai multe generează agent termic pentru alimentarea sistemelor centralizate de încălzire pentru populație, au la dispoziție 9 ani pentru a se încadra în limitele de emisii de dioxid de carbon (CO2) impuse de Uniunea Europeană, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea studii de fezabilitate și de fundamentare în vederea potențialei preluări a fostei uzine de producție de apă grea Romag Prod de lângă Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată tot de Ministerul Energiei și aflată în faliment de 9 ani.
Reglementarea a fost impusă din cauza reducerii masive a exporturilor de gaze către Europa ale gigantului rus de stat producător Gazprom, pe fondul tensiunilor geopolitice ale Kremlinului cu Occidentul de după invadarea Ucrainei. Până la război, rușii erau principala sursă de import de gaze a Uniunii Europene.
Între timp, Consiliul de Administrație a decis desființarea a 3 posturi de conducere.