Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat, luni, într-o conferință de presă că „Uniunea Europeană salvează din nou Republica Moldova”, acordându-i un pachet de sprijin care cuprinde inclusiv o soluție pentru criza gazelor din Transnistria.
Autoritățile pregătesc dublarea taxei pe energia nucleară produsă de centrala de profil de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), taxă din care se pun bani deoparte pentru finanțarea cheltuielilor viitoare de dezafectare a reactoarelor, precum și a investițiilor necesare în facilități definitive de depozitare a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat.
În România au fost puse în funcțiune anul trecut capacități mari de producție de energie electrică regenerabilă cu putere instalată totală de 950 MW, iar în 2025 și 2026 sunt așteptate, cumulat, puneri în funcțiune de încă cel puțin 3.700 MW.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CNAPM), operatorul portului Constanța, controlată de Ministerul Transporturilor, cu 80% din capital, ar avea de plătit în contul celebrei ″taxe de stâlp″, reinstituită de Guvern de la 1 ianuarie, echivalentul a peste 21% din veniturile totale anuale.
Cele mai mari companii energetice de stat, cu cele mai importane rezerve de cash, obișnuiesc să constituie depozite de dimensiuni mari la băncile controlate de Ministerul Finanțelor, Exim Banca Românească și CEC Bank, și să investească sume semnificative în obligațiunile acestora.