Autoritățile de la București au pregătit, cu întârziere, transpunerea parțială în legislația românească a unei Directive UE din vara anului 2024, care prevede că, cel târziu de la 1 ianuarie 2025, statele membre ale Uniunii nu mai acordă subvenții de stat pentru instalarea de ″cazane autonome alimentate cu combustibili fosili″, adică pentru montarea de centrale de apartament pe gaze, relevă actul analizat de Profit.ro.
România a asigurat, în primele 10 zile ale anului 2025, peste 57% din consumul de energie electrică din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, potrivit datelor analizate dde Profit.ro.
Aceasta a fost introdusă pe ″lista neagră″ laolaltă, practic, cu întreaga industrie petrolieră a Federației Ruse, cu tot cu subsidiare din străinătate și inclusiv cu o flotă de 180 de vase petroliere.
Autoritățile nerecunoscute din Transnistria au anunțat că sistemul energetic al regiunii separatiste din Republica Moldova a fost stabilizat, după 3 zile în care alimentarea cu curent electric a fost întreruptă ″în evantai″ timp de 8 ore pe zi în total (în 2 reprize a câte 4 ore), astfel că durata tăierilor vor fi redusă la 5 ore zilnic, într-o singură repriză.
Hidroelectrica nici nu recunoaște integral dreptul de proprietate al familiei Banffy asupra terenurilor ce trebuie expropriate și a deschis procese în justiție în care cere anularea parțială a actelor care atestă acest drept. Însă pentru a accelera finalizarea hidrocentralei, a fost aprobată exproprierea și despăgubirea, fără a se mai aștepta deznodământul proceselor.