Vrea să desfășoare în România activitate de agregare, definită de Legea energiei drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.
Până la naționalizare, asociatul unic direct al companiei românești a fost subsidiara elvețiană a rușilor, Gazprom Schweiz, deținută la rândul său de Gazprom Germania.
Derogarea fusese solicitată recent de autoritățile de la București și Chișinău, în condițiile crizei energetice de peste Prut, provocată de stoparea tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei și refuzului gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe o rută alternativă.
Potrivit actului constitutiv în vigoare al Electrica SA, drepturile de vot aferente participației de 49,7850% a Ministerului Energiei nu sunt suficiente pentru mai multe tipuri de hotărâri în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor.
Companiile energetice de stat Hidroelectrica și Romgaz, cei mai mari producători de energie, respectiv de gaze naturale din România, au primit mandat din partea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, pentru a-și extinde peste hotare activitatea de furnizare către clienți finali, pe care Hidroelectrica o practică pe plan local din 2020, iar Romgaz vrea să o demareze în a doua parte a anului în curs.