Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Compania de stat Hidroelectrica pregătește reluarea lucrărilor de construire a hidrocentralelor Bumbești, Dumitra și Livezeni de pe râul Jiu, cu putere instalată cumulată de peste 65 MW, finalizate în proporție de aproape 89%, dar blocate în justiție de mai mult de 7 ani.
România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a carierelor miniere care le alimentează cu până la 3 ani față de deadline-ul din prezent, prevăzut de planul de restructurare a CEO convenit cu Bruxelles-ul și de legislația în vigoare a decarbonării sistemului energetic național, relevă un document analizat de Profit.ro.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să contracteze finalizarea retehnologizării hidrocentralei Stejaru, respectiv a ultimelor 4 hidroagregate de acolo care necesită acest lucru, cu putere instalată cumulată de 110 MW, precum și a instalațiilor generale ale unității de producție.
Firma estoniană, dar sub control românesc, care a intentat procesul care a dus la această decizie nu figurează în registrele de profil cu entități autorizate ale Băncii Naționale a României și nici în cele ale Autorității de Supraveghere Financiară din Estonia, potrivit verificărilor Profit.ro.