Aproape 60% din consumul de energie electrică de vineri, 3 ianuarie 2025, al Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, a fost asigurat prin importuri din România.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că este posibil ca actualul sistem de plafonare a prețurilor la energie, pentru toți consumatorii, să fie prelungit și după 1 aprilie, când acesta ar urma să expire, potrivit legislației în vigoare, și a arătat că unul din argumente este stoparea de la 1 ianuarie a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate anumitor țări europene, care a majorat cotațiile pe bursele de profil.
România și Republica Moldova au solicitat Comisiei Europene derogare temporară de la obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia pe gaze naturale, respectiv cea pe cărbune, care ar urma să fie exportată peste Prut de către producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de peste Prut introduce în premieră, în Republica Moldova, prețuri diferențiate la energie electrică în funcție de orele de consum.
Primele 2 zile în care România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Republicii Moldova au decurs fără incidente, însă basarabenii și bugetul de stat de peste Prut vor resimți în curând costurile financiare ale schimbării istorice.