În prezent, puterea instalată a sistemelor de stocare a curentului electric din sistemul energetic național al României este de 82,4 MW, iar capacitatea de stocare din sistem - de 158 MWh.
Guvernul a decis prin ordonanță de urgență că Ministerul Energiei poate prelua în administrare, la cerere, terenurile aparținând lacurilor de acumulare permanente din România a căror execuție a fost finanțată cu fonduri alocate de la bugetul de stat și care au potențial de folosire a energiei apelor, pentru a le concesiona investitorilor în capacități hidro de stocare de energie cu acumulare prin pompaj (CHEAP).
Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care expiră la finalul anului în curs, va fi prelungit cu 7 ani.
În ultimele câteva luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a acuzat în mai multe rânduri o serie de ONG-uri de protecția mediului mediu că blochează proiecte energetice majore intentând procese în instanță.
Pompele de căldură constituie o alternativă la încălzirea pe gaze naturale și se estimează că utilizarea lor va crește semnificativ în România, mai ales în condițiile interzicerii din 2040 a boilerelor și centralelor pe condensare, însă acest lucru va pune presiune pe rețele de distribuție a energiei electrice, se arată în Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.