Guvernul austriac ia în considerare naționalizarea diviziei de trading a OMV, OMV Gas Marketing & Trading GmbH, idee avansată atât de CEO-ul Alfred Stern, cât și de principalul acționar al grupului austriac, compania de stat ÖBAG (care deține o participație de 31,5%), în vederea asigurării aprovizionării cu gaze a Austriei pe termen mediu și lung. OMV Gas Marketing & Trading GmbH este compania grupului cu care OMV Petrom a semnat cele mai importante contracte în acest an.
Prețul benzinei în stațiile din România a coborât sub 6,5 lei/l, la nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, pentru a ieftini carburanții cu câte 15 bani/l, pentru a doua zi consecutiv. Și companiile concurente au efectuat în ultimele 24 de ore o reducere de prețuri de 15 bani/l, în următoarele ore fiind așteptată o decizie similară, pentru a micșora ecartul față de prețurile din stațiile Petrom și OMV.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, care a anunțat încă din primăvară că nu mai procesează țiței rusesc, a ieftinit, începând cu miezul nopții de luni spre marți cu 15 bani/l atât motorina, cât și benzina. Celelalte companii concurente practicau marți dimineață aceleași prețuri stabilite la începutul acestei luni. Cum OMV Petrom procesează 70% țiței din producție internă și 30% țiței de import, în timp ce Lukoil sau Rompetrol prelucrează petrol important, rămâne de văzut dacă, așa cum au obișnuit piața, și acestea vor reduce în următoarele ore prețurile într-un mod similar.
Prețurile carburanților au rămas neschimbate în stațiile din România, iar țițeiul Brent s-a apreciat cu mai puțin de 1% în dimineața primei zile de intrare în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc. Scăderea cererii globale, ca urmare a restricțiilor anti-Covid din China, stocurile efectuate de companiile europene, dar și multele excepții, de care beneficiază în special rafinării din zona Europei Centrale și de Est, ar putea explica calmul de pe piața combustibililor.
Republica Moldova importă, via România, pentru a doua zi consecutiv gaze prin intermediul Coridorului Transbalcanic, traseu care n-a fost folosit de la 1 ianuarie 2020 decât pentru tranzitul de gaz provenit, în principal din gazoductul Turk Stream, de către companiile din România și Ungaria.