Polonia este primul și, deocamdată, singurul stat european care extrage din depozite mai mult decât injectează în noul an gazier care a debutat pe 1 octombrie. În cea de-a treia zi a acestei luni, companiile poloneze au extras 90 GWh din cantitatea depozitată de 35,7 TWh, reprezentând peste 98% din capacitatea totală de înmagazinare a Poloniei. România, în schimb, a injectat în aceeași zi în depozite aproximativ 174 GWh, arată date consultate de Profit.ro.
Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, ar putea trece sub controlul unui consorțiu norvegian, care dorește să preia nu numai 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei române, OMV, cât a anunțat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puțin 51%, susține presa austriacă. Potrivit Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției.
Perioada de ieftinire a carburanților pare a se fi încheiat odată cu apropierea datei de la care va intra în vigoare embargoul total impus importului maritim de țiței și produse petroliere din Rusia. Liderul pieței de distribuție carburanți, OMV Petrom, a scumpit sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv atât benzina, cât și motorina, cu 2 bani pe litru, în timp ce companiile concurente, Lukoil, MOL și Rompetrol au efectuat majorări de prețuri mai ample, similare celor efectuate de OMV Petrom vineri.
Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a scumpit vineri motorina cu 8 bani pe litru și benzina cu 4 bani pe litru în aceeași zi în care compania mamă austriacă, OMV, a anunțat că rafinăria sa de lângă Viena este complet operațională, după 5 luni în care a funcționat la 20% din capacitate. Aceasta este prima scumpire, după un val de ieftiniri, efectuată de OMV Petrom din 13 septembrie, când crescuse prețul motorinei cu 4 bani pe litru.
Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului, care a influențat consumul curent, dublată de un nivel record al înmagazinărilor, atât la nivelul UE, cât și în România, au condus la o prăbușire a prețurilor spot în ultima săptămână. Prețul pentru gazul cu livrare în ziua următoare pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, a coborât miercuri, pentru prima dată în ultimele 4 luni sub 100 euro/MWh, în timp ce prețurile spot din România s-au situat și sub 500 lei/MWh.