Producția internă de gaze naturale a scăzut joi cu aproape 20% în urma intrării în revizie a hub-ului OMV Petrom de la Hurezani, unde se află și cea mai importantă stație de tratare a gazelor din România. Importurile efectuate de companie pentru compensarea reducerii producției și onorarea contractelor pe care le are semnate ar putea fi una din explicațiile pentru care, deși importurile din această săptămână s-au situat la un nivel ridicat, volumele tranzacționate pe piețele spot ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) au fost scăzute.
Ucraina a decis să renunțe la o măsură care a ajutat-o să evite instaurarea unei penurii generalizate a carburanților și să-i permită continuarea războiului împotriva invadatorului rus, cea a eliminării accizei la benzină și motorină adoptată în luna martie. Decizia președinției ucrainene de a semna legea votată de Rada ucraineană vine într-un moment delicat, cu 2 luni înaintea intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului maritim de petrol rusesc.
Transgaz, operatorul sistemului național de transport și sistem (OTS), a lansat demersurile de a se licenția ca trader în Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia, pentru a se asigura că va dispune de gazele necesare echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) și a-l menține în Iimite operaționale. Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Gazele azere din TANAP/TAP care curg prin interconectorul dintre Grecia și Bulgaria nu vor putea fi contractate direct de companii din România, capacitatea de transport a acestuia fiind deocamdată de un miliard de metri cubi pe an, exact cantitatea prevăzută în contractul semnat în 2015 de Bulgaria cu Consorțiul care exploatează zăcământul Sah Deniz II. Acest lucru nu înseamnă însă că piața autohtonă nu va beneficia de funcționarea interconectorului, lichiditatea sporită din regiune conducând deja la o scădere a prețurilor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) și la volume record pe piața intraday.
Autoritățile și politicienii acuză ponderea ridicată a tranzacțiilor pe piețele spot de electricitate și gaze naturale, care ar conduce la o explozie a prețurilor pe piețele angro, însă tocmai măsurile adoptate de ei au eliminat tranzacțiile pe termen mediu și lung și le-au majorat pe cele cu livrare în ziua următoare.