Operatorul sistemului polonez de transport al petrolului prin conducte, PERN a anunțat miercuri că a detectat o scurgere la una din secțiunile oleoductului Druzhba (Prietenia), prin care rafinăriile din Europa Centrală, printre care și cele deținute de MOL în Ungaria și Slovacia, importă țiței rusesc. Oleoductul Prietenia este scutit de la embargoul impus de UE asupra importului de țiței din Rusia, care urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.
Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri și legi, a condus la bulversarea totală a pieței și la apariția unor situații cel puțin bizare, imposibil de conceput în urmă cu nu mult timp. Ultimul exemplu: alimentarea cu gaz a sediilor Engie, cel mai mare furnizor de gaz de pe piața retail autohtonă, este în prezent făcută în regim de ultimă instanță de actualul Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), OMV Petrom, potrivit unor surse de pe piață.
Motorina s-a scumpit cu 20 de bani, iar benzina cu 16 bani în ultimele 5 zile în stațiile liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, în urma deciziei companiei de marți de a majora prețul carburanților cu 8 bani/l, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV. În cele 3 luni precedente, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%).
O singură stație din capitală, cea a companiei azere Socar de pe bulevardul Basarabia, mai vindea marți luni dimineața motorina cu un preț mai mic de 8 lei/l în capitală, în urma scumpirilor mici, dar aproape zilnice efectuate de distribuitorii de carburanți. Liderul pieței, OMV Petrom, de exemplu a scumpit luni carburanții cu 2 bani/l, după ce sâmbătă efectuase o mișcare similară, după cea mai amplă de joi, când majorase prețul benzinei cu 4 bani/l, iar pe cel al motorinei cu 8 bani/l.
Cel mai mare producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, și-a redus în cel de-al treilea trimestru al anului producția de hidrocarburi cu 2,4% comparativ cu cea din cel de-al doilea trimestru și cu 4,5% comparativ cu trimestrul similar al anului trecut în principal ca urmare a declinului natural al producției. Dacă în ceea ce privește raportarea la trimestrul precedent, producția de gaze a înregistrat o reducere mai mare decât cea de petrol, comparativ cu producția din același trimestru al anului trecut, situația este contrară. Ritmul anual al scăderii s-a diminuat de peste 2 ori față de cel din al doilea trimestru al anului, când producția scăzuse cu 10% comparativ cu cea din iulie-septembrie 2021.