Prețul benzinei standard a coborât la 6,5 lei pe litru, deocamdată într-o singură stație din capitală, preț nemaintâlnit de la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. În urma ieftinirilor efectuate în ultimele 3 zile de toți distribuitorii de carburanți și prețul motorinei standard se situează sub sau cel mult la nivelul de 8 lei pe litru în toate stațiile din București, un astfel de preț fiind înregistrat în urmă cu 7 luni. Numai în luna septembrie prețul unui litru de benzină s-a redus cu 88 de bani, iar cel al unuia de motorină, cu 42 de bani.
Rafinăriile românești ar putea fi nevoite să caute țiței alternativ nu numai țițeiului rusesc, ci și țițeiului alternativ celui rusesc identificat până în prezent, cel kazah. Exportul de sortimente de țiței din Marea Neagră, în special a celor care conțin petrol kazah, a coborât la nivelul din timpul pandemiei, când cererea era afectată de carantinarea economiilor la nivel global. Blend-ul CPC, cel mai important ca volum, se află la minimul ultimilor 6 ani, de un milion de barili pe zi încărcați în terminalul offshore din portul rusesc Novorosisk, ca urmare a închiderii a 2 din cele 3 linii de încărcare ale terminalului. În plus, o presiune suplimentară ar putea veni și de pe partea de cerere, cea mai mare rafinărie din regiune, cea a OMV de lângă Viena, care în prezent funcționează la 20% din capacitate, urmând a redeveni funcțională la capacitate normală în luna octombrie. Aproape 40% din țițeiul procesat în rafinăria austriacă înainte de declanșarea conflictului din Ucraina era țiței kazah, iar 8% rusesc, pe care OMV a anunțat că-l va înlocui cu alte tipuri de petrol, probabil tot kazah.
Ultimul gazoduct rusesc construit înainte de începerea conflictului din Ucraina, Turk Stream, prin care inclusiv România importă gaz rusesc, ar putea rămâne singurul gazoduct prin care Gazprom ar putea livra gaze către Europa. După avariile înregistrate în această săptămână la Nord Stream, care oricum nu funcționa, și închiderea de mai mult timp a gazoductului Yamal, Gazprom a avertizat marți seară compania de stat ucraineană Naftogaz despre posibilele consecințe ale deschiderii unei proceduri de arbitraj internațional ca urmare a unei dispute privind plata tranzitului de gaz rusesc.
Scumpirea accelerată a gazului din România, în urma adoptării controversatei ordonanțe de urgență 119, prin care traderii au fost penalizați, a făcut ca Ungaria să nu mai intenționeze să folosească, marți, Sistemul Național de Transport (SNT) pentru tranzitul gazelor rusești pentru prima dată în ultimele 4 luni, preferând să importe gaz din Austria, unde prețul era mai mic decât cel de pe piața autohtonă.
Avarii fără precedent au fost înregistrate la cele două gazoducte care alimentează cu gaz rusesc Europa de Nord, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, prețul gazului spot tranzacționat pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) urcând, ca un efect, cu 6,9%, un procent de două ori mai redus decât cel înregistrat pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH.