În pofida faptului că importurile de gaze azere sunt unele marginale, cifra de afaceri dintre România și Azerbaidjan a crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, unde deține o rețea de benzinării și mai multe depozite de combustibil.
Grupul austriac OMV, principal acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, Petrom, vrea să acorde în 2024 pentru anul financiar 2023, un dividend de 5,05 euro pe acțiune, la același nivel ca cel de anul trecut.
După OMV Petrom, care a raportat o producție mai redusă cu peste 5%, și celălalt mare producător de gaze autohton, Romgaz, a anunțat o micșorare a producției în 2023 de aproximativ 3%, în principal probabil ca urmare a declinului natural, zăcămintele exploatate fiind mature.
Majoritatea statelor din regiunea caspică se află în căutarea unor trasee de export al țițeiului alternative celor care străbat Rusia care să le diminueze dependența de Moscova. Luni, instituțiile financiar europene, printre care Banca Europeană de Investiții (BEI) lși Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-au angajat să finanțeze cu aproximativ 10 miliarde euro, Coridorul de transport petrolier transcaspic, care va trece prin Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Marea Caspică și Marea Neagră ar putea avea 3 destinații intermediare: Constanța, Istanbul și Cernomorets.
Consumul de gaze, dar și extragerile din depozite înregistrează astăzi, cea mai friguroasă zi a acestei ierni, niveluri record, potrivit datelor analizate de Profit.ro.