Dereglementarea pieței de energie, supusă în ultimii ani unei avalanșe legislative de prețuri controlate, cantități stabilite de autorități și diferite supraimpozitări, ar trebui să fie efectuată prin dialog cu actorii din domeniu pentru a se asigura funcționarea corectă a pieței, protecția consumatorilor vulnerabili și securitatea ofertei, a declarat într-un interviu acordat Profit.ro CEO-ul OMV Petrom Christina Verchere.
Încălzirea vremii din ultimele zile a condus la scăderea consumului intern de gaze la aproape 400 GWh, ceea ce a făcut ca într-unul din depozitele de înmagazinare autohtone să fie injectate - și nu extrase - gaze în plină iarnă, relevă datele analizate de Profit.ro.
Vremea de marți, zi atât însorită, cât și cu rafale de vânt, a făcut ca producția de energie eoliană și solară dispecerizată să acopere pentru câteva ore peste 45% din consumul intern, destul de redus și ca urmare a faptului că producția de electricitate a prosumatorilor nu este dispecerizabilă.
Cele mai pesimiste scenarii în care piața europeană s-ar confrunta cu o distrugere a cererii și, implicit, cu o scădere a prețurilor.
Cea mai mare companie de petrol și gaze din regiune, OMV Petrom, vrea să ajungă și lider pe piața zonală a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, propunăndu-și ca la finalul acestui an să dețină 1.000 de puncte de încărcare, de aproape 4 ori mai multe decât avea la finalul anului trecut.