Statul român a fost principalul beneficiar al actualelor crize de pe piața energiei, prin repetate modificări legislative reușind să-și majoreze în 2 ani de 10 ori încasările din multitudinea de taxe și impozite impuse principalilor producători de petrol și gaze, OMV Petrom și Romgaz, în condițiile în care veniturile acestora s-au triplat doar, arată un studiu realizat de Biriș Goran pentru Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG).
Prețurile gazelor de pe piețele europene se vor stabiliza la un nivel similar al prețurilor din anul 2019-2020, undeva în jur de 20 de euro/MWh, însă consumatorii români nu vor beneficia de acestea decât într-o foarte mică măsură, deoarece România are un sistem semireglementat al prețului la gaze, ceea ce face ca trendurile din piață să influențeze foarte puțin prețurile din facturile românilor.
România este miercuri cea mai scumpă piață de electricitate din Europa, cu un preț de aproape 120 euro/MWh, cu 20% peste cel din Germania și cu 40% superior prețului mediu înregistrat pe piața spot din Franța.
Volumele de motorină descărcată în porturile din România au crescut cu 22% în 2023, la aproximativ 4 milioane tone, în special ca urmare a creșterii cererii de diesel din Ucraina, al cărei principal furnizor a fost anul trecut România. Anul trecut volumul importurilor de motorină din România aproape s-a dublat, de la 812 mii tone la 1,47 milioane tone.
Gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare gaze coboară, la începutul acestei săptămâni, la nivelul de 75%, ca urmare a extragerilor considerabile din ultima săptămână, marcată de temperaturi reduse, în special noaptea. Cu toate că se situează sub media UE, nivelul de umplere a depozitelor este unul confortabil, spre deosebire de majoritatea statelor europene, România fiind și producător de gaze, putându-și acoperi aproximativ 50% din consumul unei zile de iarnă obișnuite din producția internă.