România se află pe locul 15 la creșterea economică din 2024 într-un top al țărilor din Europa, condus de Malta, Serbia și economiile de război din Rusia și Ucraina. Suntem totuși peste media europeană.
Aurul e “moneda” de refugiu tradițională în caz de turbulențe ale economiei, iar conflictele deschise din Europa și Orientul Mijlociu din acest an, împreună cu creșterea anemică a economiei globale, cea mai slabă din ultimele trei decenii, ar fi motive suficiente pentru avansul masiv al prețului aurului în 2024. Însă influența decisivă a avut-o până la urmă noua politică de achiziții a băncilor. În special a celor asiatice și în mod particular a Băncii Centrale a Chinei, care a cumpărat cantități îndeajuns de mari încât să pună presiune toată piața globală.
Agenția pentru Egalitatea de șanse între Femei și Bărbați (ANES), din subordinea Ministerului Muncii, a încheiat pe 3 decembrie un contract pentru măsurarea și interpretarea câmpului electromagnetic în mediul de muncă. Dacă descoperă că au câmp electromagnetic de o anumită intensitate în sediu, angajații instituției primesc un spor de 15% la salariu.
Pe final de an, Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de ordonanță de urgență care aduce completări cadrului fiscal pe anul 2025. Prevederile noi pentru e-Factura, e-TVA, e-Transport și unele care vizează persoanele fizice, pe impozitarea transferurilor de terenuri și impozitarea pensiilor venite din străinătate sunt explicate, pentru Profit.ro, de consultantul fiscal Veronica Duțu.
Într-un interviu acordat Politico, alesul surpriză pentru turul al doilea al votului pentru președintele României, Călin Georgescu, merge, în campania electorală, și pe o temă ce apelează la sensibilitatea unor români - greu de aplicat însă într-un stat membru UE și de către un președinte care nu ar controla și Guvernul - și susține că va "reversa privatizările" în primele 100 de zile de mandat. El se arată ostil investițiilor străine din România și indică și unele firme în acest sens.