Anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind retragerea partidului din negocierile pentru formarea Guvernului - care poate fi sau nu o strategie de negociere - urmat de o opțiune similară adoptată de UDMR, pune România în faza ipotetică de a nu putea atinge stabilitatea politică pentru instituirea unui Executiv. Multe țări din UE au fost în situații similare, cu un record de 652 de zile deținut de Belgia, relevă analiza Profit.ro.
Decizia Fitch de a revizui perspectiva României la negativă reflectă nu doar o criză politică, ci și una de încredere financiară, care va avea consecințe profunde asupra economiei naționale. În acest moment, ratingul de țară BBB-, cel mai scăzut în categoria investment grade, ne lasă la limita de a fi considerați o economie cu risc ridicat. Dacă tendințele actuale persistă, există riscul să coborâm în categoria junk, ceea ce ar amplifica semnificativ costurile de finanțare externă și ar afecta grav percepția investitorilor asupra stabilității României, atenționează Veronica Duțu, consultant fiscal, într-o discuție cu Profit.ro.
Dincolo de formarea academică și experiența profesională, felul în care a acționat ca Primar General al Capitalei și în viața privată arată că Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la președinția României, are un comportament economic mai degrabă conservator. Nu-i plac datoriile și manifestă o preferință pentru investițiile pe termen lung.
România rămâne țara cu cel mai mare risc de sărăcie din UE. Însă evoluția acestei rate între 2008, după aderarea la UE, și 2023 indică progrese semnificative la nivel național, dar cu disparități persistente între regiuni. Dacă la nivel național rata de risc de sărăcie a scăzut de la 44,2% în 2008 la 32% în 2023, o analiză pe regiuni scoate în evidență situații contrastante.
Ultimele previziuni macroeconomice pentru România, așa cum ne văd specialiștii Uniunii, indică un an 2025 mai echilibrat, dar cu stagnare în ce privește deficitele, în lipsa unei schimbări de fond a politicii fiscale. Din același motiv, un avans considerabil vor lua doar datoriile României. Pe plan intern, prețurile vor continua să urce, dar mai puțin, situație valabilă și la salarii.