Familia lui Marian Alecu, cel care a adus McDonald's în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de fast-food în mai multe țări în din zonă, a semnat o nouă tranzacție pe piața hotelieră, cumpărând hotelul Stil de la Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45. El dezvoltă în paralel și alte proiecte hoteliere.
Ciprian Voinescu, proprietarul unei firme de recrutări, s-a specializat în a aduce în țară forță de muncă doar din Venezuela și are deja contracte cu hoteluri, restaurante, firme de construcții și companii de transport din Ardeal. El spune că venezuelenii se adaptează în România mult mai ușor decât asiaticii, nu fug de la locul de muncă, le place mâncarea autohtonă, învață limba repede și vor să se stabilească aici pentru totdeauna.
Exodul tinerilor spre alte țări a generat o problemă de resurse umane pe piața locală, dar lucrurile sunt clare în orice domeniu - Dacă vrem calitate, ni se măresc costurile, a transmis Octavian Moldovan, Director General Palatul Suter, cel mai luxos hotel din România, la conferința "Piața muncii, între criză și reinventare", organizată joi de Profit.ro.
Faptul că bacșișul nu este reglementat în România și, implicit, angajații din servicii câștigă mai puțin este un argument în plus pentru ca românii să plece la muncă în afara țării, a atenționat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro.
Statul român ar trebui să reglementeze situația forței de muncă venite din străinătate, pentru că nu e normal ca o firmă să cheltuiască 2-3.000 de euro pentru a aduce un angajat din afara țării pentru ca, mai apoi, firma concurentă să i-l poată "fura" după puțin timp, cu 50 de euro în plus la salariu, a transmis Ray F. Iunius, director de dezvoltare și profesor la Ecole hôtelière de Lausanne și Universitatea din Lausanne (HEC), la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro.