Angajații străini și români n-ar trebui să fie ținuți cu forța într-un loc de muncă și nici o mărire de salariu nu este suficientă, ci trebuie să li se asigure condițiile pentru a fi fericiți, a afirmat omul de afaceri Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines și al Camerei de comerț româno-germane, la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro.
Mulți dintre angajații străini aduși în România fug de la locul de muncă după o perioadă scurtă, ceea ce le provoacă pierderi angajatorilor, care, în mod normal, își recuperează banii investiți în aducerea lor în doi ani, spune Daniel Mischie, CEO City Grill, la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro. El arată că viza de lucru a acestor angajați ar trebui să fie legată de contractul de muncă, pentru că altfel nu pot fi ținuți în țară.
Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, responsabil în administrație pentru turismul românesc, atenționează că, în prezent, în România, există o ruptură între angajator și angajat, prezentându-se chiar pe sine ca exemplu în acest sens prin faptul că, atunci când era angajat, se simțea neînțeles, exploatat și subplătit, iar ulterior, devenit angajator, s-a simțit tot neînțeles și exploatat, dar și, eventual, furat.
Discretul om de afaceri Virgil Călina, proprietarul hotelului Ramada Nord și al uneia dintre marile companii românești de distribuție de băuturi alcoolice, a semnat afilierea fostului hotel Golden Tulip Times din București, pe care l-a preluat în leasing în primăvara anului trecut,la lanțul internațional Holiday Inn, brand al grupului InterContinental, operațiune care confirmă informațiile transmise de Profit.ro din septembrie 2019.
Criza de forță de muncă din turismul românesc a făcut posibilă apariția unor situații neverosimile. Sunt hoteluri în România, și nu puține, la care o cameristă fără studii câștigă la fel de mulți bani ca un angajat de la recepție cu studii universitare, iar explicația hotelierilor este că un recepționer cu studii universitare pot găsi foarte ușor, pe când femeie de serviciu se găsește foarte greu, a declarat pentru Profit.ro Ray F. Iunius, director de dezvoltare și profesor la Ecole hôtelière de Lausanne și Universitatea din Lausanne (HEC).