ANAF are și în prezent la compania OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice, iar aceștia strâng date pe care le furnizează Ministerului Finanțelor pentru discuțiile purtate cu Comisia Europeană, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Ministerul Finanțelor a solicitat clarificări Comisiei Europene cu privire la aplicarea unei taxe de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunțat că, potrivit propriei interpretări, nu se încadrează la plata taxei.
ANAF ar urma să preia amenzile pe care autoritățile locale nu le pot încasa de la persoanele fizice, inclusiv prin executare silită sau muncă în folosul comunității, prevede un proiect de lege pregătit de către parlamentarii UDMR. Sumele pe care ANAF le-ar obține din executarea silită a celor care nu-și achită amenzile ar deveni venituri la bugetul de stat. UDMR argumentează această propunere prin capacitatea redusă a primăriilor de a încasa amenzile, dar și prin mobilitatea ridicată a persoanelor fizice, pe care Fiscul le poate urmări mai ușor. Astfel, amenzile în cazurile în care contravenienții nu achită amenzile, refuză munca în folosul comunității și nu au bunuri care pot fi urmărite de primărie, vor trece în administrarea ANAF în loc să rămână în portofoliul primăriilor până la eventuala prescriere.
Un specific al activității de comerț online din România este acela că majoritatea cetățenilor care efectuează achiziții online încă preferă ca mijloc de plată sistemul ramburs cu numerar
Un număr tot mai mare de firme aleg să achiziționeze produse cu valoare mare din alte state UE, astfel încât acestea să fie scutite de TVA, iar persoana juridică să evite plata unor bani pe care altfel ar trebui să-i recupereze de la stat, a declarat, Christian Năsulea, lector la Universitatea din București, în cadrul evenimentului "Barometrul e-Commerce. De ce iubim femeile e-Shopper", organizat de către Profit.ro & DPD România. Năsulea a evidențiat și o posibilitate de business pentru companiile din curierat și comerț online care pot oferi firmelor soluții legate de TVA pentru tranzacțiile cu spații economice importante, cum sunt SUA și China.
România - pe ultimul loc în Uniunea Europeană după gradul de colectare a TVA.