Guvernul a înregistrat în luna ianuarie un deficit bugetar de 4 miliarde de lei (0,25% din PIB), comparativ cu 1,68 miliarde lei (0,12% din PIB) în prima lună a anului trecut. Statul are cheltuieli mai mari decât veniturile, iar pentru acoperirea acestei diferențe, deficitul bugetar, trebuie să se împrumute. Potrivit datelor anunțate de către Ministerul Finanțelor, deficitul din ianuarie este determinat în principal de rambursările de TVA mai mari cu 59,8% față de nivelul rambursat în aceeași lună a anului trecut, încetinirea veniturilor din accize din tutun, volumul mai mare de decontări de bunuri și servici pentru medicamente, precum și de creșterea volumului de investiții.
Ajustarea bazei impozabile este posibilă în cazurile în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa, însă situația radierii beneficiarului din Registrul Comerțului, în urma dizolvării acestuia pentru alte motive decât falimentul, nu este inclusă în cazurile reglementate de lege pentru ajustarea bazei impozabile. Un proiect de lege, inițiat acum de câteva zeci de parlamentari, pentru modificarea Codului Fiscal va permite agenților economici să-și ajusteze baza de TVA și pentru creanțe datorate de către beneficiarii care au fost radiați din Registrul Comerțului, în urma dizolvării lor, din alt motiv decât falimentul.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care stabilește procedura pentru prezentarea legitimațiilor și a ordinului de serviciu de către angajații Fiscului la începerea inspecției fiscale, inclusiv pentru situațiile în care prezentarea legitimației și a ordinului de serviciu se realizează prin mijloace audio-video de comunicare la distanță.
Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să revină PSD odată cu punerea în aplicare, aproximativ la finalul lunii mai, a sistemului de rotație prevăzut în protocolul de guvernare dintre PSD și PNL, au declarat, întrebate de către Profit.ro, surse politice apropiate social-democraților. Protocolul dintre cele două partide prevede ca Ministerul Finanțelor, la conducerea căruia se află în prezent Adrian Câciu, din partea PSD, să revină PNL.
Comisia Europeană are nevoie de clarificări suplimentare din partea Ministerului Finanțelor înainte de a răspunde autorităților române asupra modului în care se aplică taxa de solidaritate, a transmis CE la solicitarea Profit.ro privind stadiul acestui demers. La finele lunii ianuarie, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română, iar noul răspuns arată că cele două părți sunt, încă, în etapa discuțiilor tehnice. Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic în ultimele săptămâni.