ANAF a intensificat de la mijlocul anului trecut verificările pe care le derula în mod obișnuit în cazurile persoanelor fizice cu averi mari despre care avea indicii că ar fi obținut venituri pe care nu le-au declarat și, astfel, nu au plătit taxe pentru ele. Campania a adus în ultimele luni sume importante la buget prin combaterea evaziunii fiscale. Un document analizat de Profit.ro arată că ANAF are în prezent în derulare o verificare a veniturilor obținute de către Verestoy Atilla, fiul fostului parlamentar UDMR cu același nume, decedat în 2018. Averea acestuia era estimată la câteva zeci de milioane de euro, inclusiv investiții pe bursă, în companii precum Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica și Transelectrica.
ANAF încearcă să vândă o proprietate a lui Ioan Becali pentru recuperarea unor prejudicii, printre părțile indicate că ar avea de recuperat bani fiind Departamentul Național Anticorupție și Fiscul. Pentru apartamentul situat pe Calea Floreasca, ANAF vrea să obțină 1,16 milioane lei (976.000 lei fără TVA), arată documente analizate de Profit.ro.
Creditele punte pe care IMM-urile trebuie să le acceseze de la bănci în implementarea de proiecte cu fonduri europene, ar trebui garantate de către stat prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a propus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în cadrul evenimentului IMM – Soluții de supraviețuire în criză și oportunități de creștere, organizat de către Profit.ro. Prezent la dezbatere, Ioan Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că propunerea va fi preluată de către minister, cu posibilitatea de a fi inclusă mai rapid într-un proiect de act normativ în lucru.
Ministerul Finanțelor pregătește un contract considerabil pentru modernizarea sistemului informatic, soluția hardware și software pe care o dorește instituția fiind evaluată, în urma consultărilor cu potențiali furnizori, la 18,46 milioane de euro (fără TVA). La consultările organizate pentru acest proiect au participat Oracle, SAP, Maguay, Kontron, Logika IT și Q-East.
ANAF are și în prezent la compania OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice, iar aceștia strâng date pe care le furnizează Ministerului Finanțelor pentru discuțiile purtate cu Comisia Europeană, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Ministerul Finanțelor a solicitat clarificări Comisiei Europene cu privire la aplicarea unei taxe de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunțat că, potrivit propriei interpretări, nu se încadrează la plata taxei.