Curtea Constituțională (CCR) a respins astăzi obiecțiile de neconstituționalitate, formulate de Avocatul Poporului, deputați USR și neafiliați, la legea Parlamentului prin care este aprobată OG16, ordonanța cu măsuri fiscale adoptată în vară. Legea din Parlament aduce modificări importante, așteptate de mediul de afaceri, printre care prevederea că noul plafon redus pentru microîntreprinderi, de 500.000 de euro, se aplică începând cu veniturile anului 2023, exceptarea veniturilor din consultanță fiscală de la restricția ca o micro să nu obțină mai mult de 20% din venituri din consultanță, precum și prevederi pentru accize mai reduse la bere și alcool anul următor și un mod de calcul al cifrei de afaceri în construcții, necesar la aplicarea de facilități fiscale, care să nu dezavantajeze companiile cu afaceri în afara țării.
Scutirile de taxe sau regimurile fiscale preferențiale acordate unor categorii de contribuabili la impozit pe profit, impozit pe venit, contribuții sociale, TVA ori taxe locale, vor ajunge anul următor la 75,2 miliarde lei (4,8% din PIB), în creștere de la 65,08 miliarde lei (4,7% din PIB) în anul 2022.
ANAF a pregătit peste 3.700 de angajați pentru utilizarea aplicației Inspector Digital și a informațiilor pe care contribuabilii le transmit în cadrul acestei aplicații prin depunerea D406 - Fișierul Standard de Control (Standard Audit File - SAF-T). Dintre aceștia, aproximativ 2.700 sunt angajați de la inspecție fiscală, iar restul de la alte departamente ale ANAF, cum ar fi, de exemplu, cel de asistență a contribuabililor.
Statul ar urma să cheltuiască pentru plata de dobânzi suma de 27,78 miliarde de lei anul următor, în scădere cu doar 196 milioane de lei față de 27,97 miliarde lei, cât estimează pentru anul acesta. Costul cu dobânzile din 2022 a fost unul record, atât ca sumă, cât și ca pondere în PIB, în contextul în care Guvernul a trebuit să contracteze în acest an datorie cu dobânzi tot mai ridicate. Trebuie menționat însă, că majorarea puternică a PIB nominal, la 1.552 miliarde lei estimat pentru anul următor, va ajuta Guvernul, ponderea datoriei în PIB urmând să coboare de la 2% în 2022 la aproape 1,8% în 2023.
Cetățenii ucraineni veniți în România din cauza războiului au posibilitatea să lucreze în măsura în care doresc și situația le permite acest lucru. De exemplu, o mare parte dintre aceștia sunt femei cu copii minori.