Facilitatea pentru educație timpurie, care ar permite angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților, se va amâna cu încă un an, până la final de 2023, prevede o ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare, adoptată acum de către Guvern. De asemenea, proiectul prevede o extindere în sectorul energetic a măsurii de taxare inversă, suspendarea încă un an a depunerii unor declarații informative de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, precum și prevederi pentru salariul minim, inclusiv pentru implementarea măsurii 200 de lei din salariul minim, sumă netaxabilă, și a facilităților acordate unor sectoare din economie. De asemenea, operatorii de automate comerciale primesc o amânare de încă un an în privința instalării de case de marcat.
Deficitul bugetar s-ar putea situa anul următor la 5,7% din PIB, peste proiecția Guvernului de 4,4% din PIB, potrivit unei opinii a Consiliului Fiscal, instituție care analizează mereu dintr-o perspectivă mai prudentă construcțiile bugetare ale Executivului. Consiliul notează contextul internațional extrem de complicat și complex, fără precedent după al doilea război mondial, și impactul inclusiv asupra României.
Instituțiile statului vor avea, din nou, liber să facă angajări de anul următor, urmând ca o înghețare a angajărilor în sistemul public introdusă pentru a doua parte a acestui an (iulie-decembrie) să nu fie prelungită și în anul următor, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. Angajările vor putea fi făcute în limita cheltuielilor de personal aprobate pentru instituția respectivă. Guvernul ar putea decide o blocare a angajărilor la stat abia în a doua jumătate a anului următor, dacă evoluția economiei și cea a finanțelor statului necesită o astfel de măsură.
Ministerul Finantelor va veni cu o ordonanță care va prelua integral modificările aduse în Parlament OG16/2022, în cazul în care legea adoptată de Parlament va fi declarată neconstituțională de către CCR, potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor a prezentat liniile generale ale politicii fiscale pentru următorii ani, în contextul în care de la începutul anului următor intră în vigoare o serie de modificări fiscale majore, adoptate în vară prin OG16, în timp ce politicienii au promis că în 2023 nu vor mai avea loc majorări de taxe. Printre obiectivele Finanțelor este inclusă și continuarea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de impozitare pentru microîntreprinderi, în funcție și de rezultatele analizei realizate în acest scop. De asemenea, se regăsesc și obiective precum eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale ori reducerea graduală a facilităților fiscale din domeniul impozitării proprietății, prevăzute în Codul fiscal, în funcție și de rezultatele unei analize realizate în acest scop.