Bugetarii cu salarii mai mici față de nivelul prevăzut pentru 2022 în Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice vor primi de anul următor o creștere de până la 10% a salariului, dar fără să depășească valoarea nominală prevăzută în lege pentru anul 2022, potrivit Ministerului Finanțelor. Potrivit acestuia, majorările de care vor beneficia unii bugetari sunt doar recuperări până la nivelul stabilit în grila de salarizare pentru acest an. Totodată, salariile demnitarilor ar urma să rămână înghețate.
Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde de lei din taxarea sectorului energiei electrice, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Cea mai mare parte a acestei sume vine din TVA, 6,2 miliarde de lei, urmată de dividendele primite în acest an (din rezultatele anului trecut) de la companiile pe care statul le controlează sau la care este acționar. Cea mai mare parte a banilor din dividende a venit de la o singură companie, Hidroelectrica.
Povara fiscală din România, însă, calculată ca diferență între cât îl costă salariul pe angajator și cât încasează ca salariu net angajatul, este printre cele mai ridicate din regiune, peste țări precum Polonia, Bulgaria, Ucraina, Cehia sau chiar Austria și Germania.
ANAF vrea să reducă numărul contribuabililor mijlocii de la 18.478 în prezent la 15.000, potrivit unui proiect de ordin de președinte ANAF. Contribuabilii mijlocii trebuie să depună de anul următor declarația informativă D406 (fișierului standard de control fiscal – SAF-T), iar cei care vor fi scoși de pe listă nu vor mai avea obligația de a depune din 2023 formularul. Firmele vor putea opta să depună D406, prin simpla transmitere a unei astfel de declarații și validarea ei de către ANAF, dar în cazul în care vor face această alegere, nu vor mai putea renunța ulterior. De asemenea, ANAF nu va actualiza în acest an lista marilor contribuabili, motivând că aceasta a fost actualizată anul trecut, deci suficient de recent.
Execuția bugetului în primele zece luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 47,12 miliarde lei în scădere față de deficitul de 47,98 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,68 puncte procentuale pe primele zece luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 4,06% din PIB la 3,37% din PIB. Deficitul pentru primele zece luni este semnificativ sub ținta de 80,15 miliarde lei, 5,74% din PIB, pentru întreg anul.