ANAF a început o campanie de acțiuni de control la contribuabilii care au în proprietate, administrare/gestiune spații cu destinație principală de organizare eveniment, nunți, botezuri, aniversări etc. Controalele vizează, la fel ca în cazul celor derulate în cluburi, baruri și la alte societăți, fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea și utilizarea caselor de marcat în cazurile în care există această obligație legală, existența documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar și verificarea existenței formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participă la activitatea comercială respectivă.
Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF vor declanșa, alături de Inspecția Muncii, controale la circa 300 de firme pentru prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii, a anunțat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Campania în cadrul căreia sunt inițiate verificările, numită Cronos, s-a desfășurat pentru început în București și Ilfov, dar va fi extinsă acum, în următoarele luni, la nivel național. ANAF menționează activitatea de transport alternativ ca zonă de neconformare sistemică pe linia fiscalizării relațiilor de muncă. Cei care fac transport prin aplicațiile de ridesharing au fost controlați de Antifraudă și anul trecut.
ANAF a făcut sesizări penale unui număr de 52.976 de contribuabili activi pentru neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, reincriminată ca faptă penală din luna martie a acestui an. Acești contribuabili aveau înregistrate ca obligații totale o sumă de 372 milioane lei. Urmează ca IGPR să transmită fiecărui inspectorat județean de poliție agenții economici care își desfășoară activitatea în acel județ și să înceapă acțiunile specifice privind cercetarea penală, a transmis, într-o conferință de presă, președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Necesarul de împrumut al Guvernului, fonduri pentru plata datoriilor vechi care ajung la scadență și pentru acoperirea deficitului bugetar, a atins 148,6 miliarde lei pentru acest an, după ce deficitul bugetar a fost majorat recent la rectificare, relevă datele analizate de Profit.ro. Suma este foarte apropiată de nivelul record înregistrat în 2020, în contextul restricțiilor dure pentru combaterea pandemiei, de 149,2 miliarde de lei.
Dobânzile s-au mai situat la un nivel apropiat, ca pondere în PIB, doar în 2012, la scurt timp după criza financiară.