CFR Marfă a plătit datorii de 22,4 milioane lei către bugetul statului, reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă, inclusiv contribuțiile care trebuiau virate la sănătate și pensie din salariile angajaților, potrivit informațiilor transmise de companie la solicitarea Profit.ro. Aceste sume intrau sub incidența reincriminării ca faptă penală, începând cu luna martie, a reținerii fără virare ulterioară la buget a unor impozite și contribuții cu stopaj la sursă. ANAF a dus în ultimele luni o campanie susținută pentru a convinge firmele aflate în această situație să plătească, inclusiv prin notificări cu variante de eșalonare sau informații transmise în presă.
Profit.ro a anunțat că lista datornicilor trimisă de ANAF la Poliție are în frunte CFR Marfă și la coadă mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei.
Ministerul Finanțelor a transmis Băncii Europene de Investiții (BEI) o solicitare pentru împrumuturi de până la 4 miliarde euro, fonduri de care Executivul are nevoie anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiții, a unor investiții din sectoarele transporturi și sănătate, finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență și POS 2021 - 2027.
Guvernul a înregistrat pentru primele opt luni ale anului 2022 un deficit de 32,98 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 39,36 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,93 puncte procentuale pe primele opt luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 3,33% din PIB la 2,4% din PIB. Deficitul redus este determinat de avansul substanțial al veniturilor, cu 22%, un factor important fiind inflația, în timp ce cheltuielile au urcat cu 16,7%, cu un plus de 4,5% la salariile din sectorul public, 16,55 în plus la bunuri și sericii și o creștere de 17,8% la asistență socială, în principal pensii.
Rezultatul brut al celor peste 200 de companii controlate de Guvern a ajuns pentru primele șase luni ale acestui an la 11,3 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Pentru tot anul trecut, companiile la care Guvernul are participația majoritară sau integrală au avut un rezultat brut de 5,18 miliarde lei, iar în 2020 de numai 1,89 miliarde lei. Profitul brut foarte ridicat a fost obținut în contextul în care o serie de companii ale statului, mai ales cele active în domeniul energie, au avut câștiguri mari în ultima perioadă.