Cheltuielile pentru investiții au ajuns abia la 21 miliarde de lei pentru primele șase luni din acest an, sumă care reprezintă mai puțin de un sfert din ținta de 88,8 miliarde lei planificată de Guvern pentru întreg anul 2022. Rămânerea în urmă a cheltuielilor cu investițiile ajută pentru moment și datele privind deficitul bugetar, aflat, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, la 1,71% din PIB, față de o estimare de 5,84% pentru întreg anul. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis că ministerele care nu au realizat investițiile conform planului nu vor pierde bani, obiectivul pentru investiții urmând să fie menținut.
Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, de 23,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale pe primele șase luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB. Veniturile statului sunt mai mari cu 23% față de prima jumătate a anului trecut, ca urmare a încasărilor mai ridicate inclusiv din TVA, în timp ce cheltuielile s-au mărit cu 14,3%. Dintre cheltuielile cu impact semnificativ în buget, cele de personal au urcat cu 4,7%, iar cele cu asistența socială (în principal pensiile) au fost mai mari cu 16,8%.
Lituania a ridicat interdicția de transport pe calea ferată spre și dinspre exclava rusă Kaliningrad al produselor rusești aflate sub sancțiunile Uniunii Europene, a transmis agenția RIA, citată de Reuters. Exclava rusă Kaliningradeste situată între Polonia și Lituania, fiind izolată de restul Federației Ruse.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare, din cauza neclarităților, o lege votată anul acesta cu scopul de rezolva problemele fiscale generate de tichetele cadou acordate de firme altor persoane decât angajaților proprii. Începând cu anul 2019 au fost demarate numeroase controale ale ANAF, Antifrauda și Inspecția Fiscală, având ca obiect modalitatea de impozitare a acestor tichete cadou acordate angajaților altor companii, iar concluzia acestora a fost că respectivele tichete ar trebui sa fie tratate drept venituri salariale, chiar în condițiile în care nu există o relație contractuală de muncă între emitentul tichetelor și beneficiarul lor, și nu drept venituri din alte surse. În urma controalelor au fost impuse sume de plată, în timp ce companii care nu au fost controlate ar putea ajunge, de asemenea, în această situație.
Vama are un scaner funcțional pentru prima dată din 2016. Scanerul mobil, folosit pentru verificarea vehiculelor de transport de marfă, a fost adus temporar de către Autoritatea Vamală Română (AVR) pentru a întări frontiera de Est, a declarat pentru Profit.ro președintele AVR, Bogdan Mihei. Vama are în derulare o procedură de achiziție de scanere pentru toate punctele vamale, dar aceasta trebuie să parcurgă mai multe etape, fiind acum în avizare interinstituțională. Scanerele mobile sunt o necesitate în vămi, unde asigură combaterea traficului ilicit și fluidizarea traficului de mărfuri.